Een belevingsonderzoek bij kinderen die betrokken zijn bij een echtscheiding is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de beleving, emoties, en behoeften van de kinderen in het huisgezin van vader en dat van moeder. Het doel van een dergelijk onderzoek is om de stem van het kind te horen en om hun perspectief te begrijpen in het proces van de scheiding.
Kinderen en jongeren hebben, net als volwassenen, een innerlijke wereld vol gedachten, gevoelens, ervaringen en herinneringen. Vanwege hun nog volop in ontwikkeling zijnde taal- en cognitieve vaardigheden kunnen ze persoonlijke problemen echter moeilijker verwoorden dan volwassenen.
In situaties waarin het nodig is om een beter inzicht te krijgen in de innerlijke belevingswereld van een kind of jongere, bijvoorbeeld wanneer er zorgen zijn over hun welzijn of ontwikkeling, kan het zinvol zijn om een belevingsonderzoek uit te voeren. Ook wanneer ouders op zoek zijn naar advies dat specifiek is afgestemd op hun kind, of wanneer ze de situatie binnen hun gezin willen evalueren, kan een belevingsonderzoek van toegevoegde waarde zijn.
Een belevingsonderzoek is tevens bedoeld om ouders te helpen begrijpen hoe de scheiding de kinderen beïnvloedt, zodat ze betere beslissingen kunnen nemen die in het belang zijn van de kinderen. De resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt om een ouderschapsplan op te stellen dat rekening houdt met de behoeften en wensen van het kind, en om eventuele problemen aan te pakken die tijdens de scheiding kunnen ontstaan.
Een belevingsonderzoek kan vanaf de leeftijd van 4 jaar. Het neemt 3 u in beslag.