Om de kosten van een deskundigenonderzoek te drukken en toch waardevolle informatie te verzamelen kan het zinvol zijn een deelaspect van het volledige deskundigenonderzoek grondig te laten onderzoeken. Een van de opties is het belevingsonderzoek bij de kinderen.
Dit onderzoek biedt waardevolle informatie over hoe kinderen de dynamieken in het gezin van vader en van moeder ervaren, welke invloed dit heeft op hun welzijn en ontwikkeling. Het resultaat hiervan kan leiden tot een aanpassing in de verblijfregeling.
Doel van het belevingsonderzoek
- Inzicht verkrijgen in het perspectief van het kind: Het belicht hoe het kind zijn of haar thuissituatie en de relatie met beide ouders beleeft.
- Signaleren van emotionele en psychosociale behoeften: Het identificeren van aspecten die belangrijk zijn voor het emotionele welzijn en de verdere ontwikkeling van het kind.
- Het kind een stem geven: Het onderzoek zorgt ervoor dat de ervaringen van het kind op een neutrale en professionele manier worden meegenomen in besluitvorming.
- Bijdragen aan een beter begrip bij ouders: De bevindingen van het onderzoek helpen ouders om rekening te houden met de behoeften en gevoelens van het kind.
- De rechter ondersteunen in het formuleren van een advies inzake een verblijfsregeling.
Praktische Uitwerking
Het onderzoek wordt zorgvuldig opgebouwd en bestaat uit de volgende fasen:
- Belevingsonderzoek met het kind
- Het kind wordt op een laagdrempelige en leeftijds-adequate manier onderzocht in een veilige omgeving.
- Door middel van gesprekken, familieopstellingen spel- of creatieve technieken (afhankelijk van de leeftijd), wordt onderzocht hoe het kind de thuissituatie, de opvoeding en de relatie met beide ouders beleeft.
- Er wordt speciale aandacht besteed aan de emotionele beleving van het kind en de invloed van eventuele conflicten of spanningen.
- Multidisciplinair Overleg (MDO)
- Na het belevingsonderzoek vindt een multidisciplinair overleg plaats tussen de betrokken onderzoeker(s) en de coördinator.
- De bevindingen uit het gesprek met het kind worden besproken, geanalyseerd en vertaald naar concrete inzichten en adviezen.
- Verslaglegging
- Het onderzoek resulteert in een uitgebreid verslag, opgesteld voor de rechtbank.
- Dit verslag bevat een samenvatting van het onderzoek met het kind, een analyse van de bevindingen en een helder advies over hoe rekening kan worden gehouden met de behoeften en beleving van het kind.
- Het verslag is bedoeld om bij te dragen aan een weloverwogen besluitvorming die in het belang van het kind is.
- Dit kan een argument zijn om een verblijfsregeling voor het kind uit te spreken.
Kosten
– De partijen storten een provisie aan de rechtbank van 600€ p/p.
– Indien partijen wensen dat er contact wordt opgenomen met externen zoals CLB, school,
therapeuten enz. wordt voor dit aspect gewerkt met een timesheet. Het uurloon bedraagt 90€/u.
– Belevingsonderzoeken worden uitgevoerd bij kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar.
– Ouders kunnen ook buiten de rechtbank om beslissen om een belevingsonderzoek te laten uitvoeren op vrijwillige basis. Ze kunnen hiervoor rechtstreeks met Connectus contact opnemen.