In Connectus worden diverse bemiddelingstrajecten aangeboden, steeds voorafgegaan door een intakegesprek. De nadruk ligt op het tot stand brengen van een constructieve dialoog die het welzijn van de kinderen bevordert.
Bemiddelingsgesprekken kunnen vanuit vrijwilligheid of verplichting georganiseerd worden :
- Vrijwillige bemiddeling is geschikt als beide ouders openstaan voor overleg en bereid zijn samen te zoeken naar oplossingen.
- Verplichte bemiddeling is vaak een laatste kans om communicatieproblemen te overbruggen voordat de rechter definitieve beslissingen neemt.
In beide gevallen kan bemiddeling helpen om de communicatie te verbeteren en meer controle te behouden over de uitkomst in plaats van alles aan de rechter over te laten.
Vrijwillige bemiddeling
- Wat is het? Bij vrijwillige bemiddeling kiezen de ouders zelf, zonder dat een rechter dit oplegt, om samen aan tafel te gaan met een bemiddelaar. Dit kan op eigen initiatief of op advies van een advocaat, notaris, of andere hulpverlener.
- Doel: Het doel is om in onderling overleg oplossingen te vinden voor familiale kwesties, zoals de verdeling van zorg voor kinderen, alimentatie, of de verdeling van goederen.
- Vrijwilligheid: Beide ouders moeten ermee akkoord gaan en bereid zijn om deel te nemen. De gesprekken verlopen in een sfeer waarin men zich veilig en gerespecteerd voelt.
- Voordelen:
- Het proces verloopt in een minder formele, stressvolle setting dan een rechtbank.
- Er is meer ruimte voor creatieve oplossingen die voor beide partijen werken.
- Het proces kan sneller verlopen, afhankelijk van de bereidheid om samen te werken.
- De afspraken die worden gemaakt, worden vaak beter nageleefd omdat beide partijen actief hebben bijgedragen aan de oplossing.
- Resultaat: De gemaakte afspraken kunnen worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst en, indien nodig, door de rechter bekrachtigd worden.
Verplichte bemiddeling
- Wat is het? Bij verplichte bemiddeling legt een familierechter in een vonnis op dat partijen een bemiddelingstraject moeten volgen. Dit gebeurt meestal wanneer de rechter merkt dat communicatieproblemen een grote rol spelen in het conflict.
- Doel: Net als bij vrijwillige bemiddeling is het doel om tot een oplossing te komen zonder een langdurige juridische strijd. Echter, de rechter dwingt hier de partijen om de dialoog aan te gaan.
- Verplichting: Hoewel deelname aan de bemiddeling verplicht is, kunnen partijen niet worden gedwongen om een overeenkomst te sluiten. De bemiddeling richt zich op het verbeteren van de communicatie en het vinden van overeenkomsten, maar het proces blijft vertrouwelijk.
- Voordelen:
- Het kan een stap zijn om vastgelopen communicatie weer op gang te brengen.
- De rechter ziet het als een kans om escalatie van conflicten te vermijden.
- De bemiddeling kan leiden tot een snellere oplossing dan een uitgebreide juridische procedure.
- Nadelen:
- Omdat de bemiddeling verplicht is, kan het zijn dat een of beide partijen minder gemotiveerd zijn, wat het proces moeilijker maakt.
- Als er geen akkoord wordt bereikt, kan het conflict opnieuw bij de rechter terechtkomen.
Belangrijke verschillen
Aspect |
Vrijwillige bemiddeling |
Verplichte bemiddeling |
Initiatief |
Partijen beslissen zelf |
Opgelegd door de rechter |
Vrijwilligheid |
Vrijwillig deelname |
Deelname verplicht, akkoord niet |
Motivatie |
Beide partijen zijn vaak bereid |
Soms minder motivatie aanwezig |
Resultaat |
Meer kans op duurzame afspraken |
Kan leiden tot oplossing |
Het succes van bemiddeling is altijd afhankelijk van de bereidheid van de betrokken partijen om deel te nemen en samen te werken aan het vinden van oplossingen. Het kan een doeltreffende manier zijn om geschillen op te lossen en een meer collaboratieve benadering van echtscheiding te bevorderen.
Bemiddelingssessies zijn vertrouwelijk. De verslaglegging naar de rechtbank toe is beknopt. We informeren de rechter over het verloop van het bemiddelingsproces, maar de specifieke details van de besprekingen worden niet gerapporteerd. Het verslag bevat informatie over; aanwezigheid, medewerking en het al dan niet bereiken van overeenstemming.
Wenst u een vrijwillige bemiddeling op te starten neem dan contact op met het secretariaat van Connectus op het nummer 03.500.03.17 of stuur een mail naar info@connectus.be
Wenst u via de rechtbank een bemiddelaar aan te stellen dan kunnen volgende bemiddelaars aangesteld worden :
– Chantal Cierkens
– Kiala Freysen
– Marlies Van de Walle
– Sylvie Famelaer
Aanstellingsvonnissen kunnen gericht worden aan:
CONNECTUS Secretariaat: Rosekapellestraat 19 2150 Borsbeek of via mail info@connectus.be