Vrijwillig contactherstel is een proces waarbij een ouder en een kind, die door omstandigheden geen contact meer hebben, op vrijwillige basis proberen om hun relatie te herstellen. Dit gebeurt zonder dat een rechter de verplichting oplegt. Het is een proces dat gericht is op het welzijn van het kind en het verbeteren van de band tussen ouder en kind.

De ouder die het contact wil herstellen  (bezoekouder) , kan het initiatief nemen om hierover in gesprek te gaan. Dit kan rechtstreeks met de zorgouder (indien mogelijk) of via een bemiddelaar.

Beide ouders gaan akkoord  met het contactherstel. Als er spanningen of conflicten zijn, kan voorafgaande bemiddeling helpen om tot overeenstemming te komen.

Contactherstel op vrijwillige basis heeft een aantal voordelen omdat het een proces is dat niet wordt afgedwongen daardoor vaak meer ruimte is voor een positieve ontwikkeling, een juridische strijd wordt vermeden, ouders houden zelf de controle en vanuit wederzijdse goodwill kunnen toch duurzame resultaten gerealiseerd worden.

Als het niet mogelijk is om vrijwillig tot een contactherstel te komen, kan de ouder via een advocaat een verzoek indienen bij de familierechtbank. De rechter kan dan een regeling opleggen en eventueel begeleiding of bemiddeling verplichten.( link verplicht contactherstel)

Vrijwillig contactherstel vraagt van alle betrokkenen een open en constructieve houding. Het gaat om het welzijn van het kind en het herstellen van een waardevolle ouder-kindrelatie. Door geduldig en respectvol samen te werken, is de kans op succes groter.

Contactherstel: het verloop

Om het traject van contactherstel te starten, worden beide ouders uitgenodigd voor een intakegesprek. Afhankelijk van hun onderlinge verstandhouding kan dit gezamenlijk of in twee individuele gesprekken plaatsvinden. In dit gesprek krijgen beide ouders uitleg over de bedoeling en het verloop van het contactherstel en krijgen ze de kans vragen te stellen of bezorgdheden te uiten.

Vervolgens worden er afspraken ingepland.

Wanneer de contacten tussen de ouders gespannen verlopen zorgen we ervoor dat er geen ontmoetingen zijn tussen zorg -en bezoekouder voorafgaand aan de herenigingsafspraken.

De therapeut kan actief deelnemen aan het contactherstel of als neutrale waarnemer fungeren, waarbij het welzijn en de veiligheid van het kind centraal staan.

Het kind krijgt na elk gesprek de mogelijkheid om kort te ventileren over het contact met de bezoekouder. Moeilijkheden, problemen of angsten worden beluisterd, en er wordt nagedacht over hoe deze aangepakt kunnen worden bij een volgend bezoek.

Ook voor de zorgouder en de bezoekouder is een reflectiemoment ingebouwd.

Dit gestructureerde traject biedt een methodische benadering om contactherstel tussen de bezoekouder en het kind te bevorderen, waarbij de belangen en het welzijn van het kind centraal staan.

Het volledig traject beslaat 6 maanden.

We vragen per partij een provisie van 600€.

Het contactherstel verloop multidisciplinair d.w.z. dat de begeleiding van het kind gebeurt door een kinderpsycholoog en de ouders gesprekken voeren met een psycholoog of een bemiddelaar.

Wenst u een contactherstel ouder/kind  op te starten dan kan u contact opnemen met Connectus